Turizm Sektörünün Sorunları Masaya Yatırıldı
Adıyaman Turizm Koordinasyon Kurulu Toplantısı Vali Mahmut Demirtaş başkanlığında Adıyaman Üniversitesi Rektörlük Konferans Salonu’nda gerçekleştirildi.
Adıyaman Turizm Koordinasyon Kurulu Toplantısı Vali Mahmut Demirtaş başkanlığında Adıyaman Üniversitesi Rektörlük Konferans Salonu’nda gerçekleştirildi.
230’un üzerinde tarihi ve turistik yapısıyla bir açık hava müzesi konumunda olan Adıyaman’da turizm alanında yapılan çalışmalar ve turizmi olumsuz etkileyen nedenlerin üzerinde durularak, sorunlar ve çözüm önerileri görüşüldü.
Vali Mahmut Demirtaş başkanlığında yapılan toplantıya, Adıyaman Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. M. Talha Gönüllü, İl Kültür ve Turizm Müdürü Mustafa Ekinci, vali yardımcıları, ilçe kaymakamları, ilçe belediye başkanları, akademisyenler, kamu kurum ve kuruluşların amirleri, turizm sektörü temsilcileri ile turizm fakültesi öğrencileri katıldı.
Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunması ile başlayan toplantıda, İpekyolu Kalkınma Ajansı Uzmanı ve Kommagene Alan Başkanı Onur Yıldız, Adıyaman’da turizm sektörünü canlandıracak proje olan Kommagene-Nemrut Turizm Odaklı Canlandırma Projesi ile İPA Projesi hakkında slayt eşliğinde bir sunum yaptı.
Daha sonra kürsüye gelen Kültür ve Turizm Müdürü Mustafa Ekinci ise, turizm alanında yapılan yatırım ve çalışmalara değinerek, ilde ve bölgede turizmi olumsuz etkileyen nedenlerin üzerinde durdu.
Adıyaman Üniversitesi olarak böyle önemli bir toplantıya ev sahipliği yapmaktan mutluluk duyduğunu ifade eden Adıyaman Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Talha Gönüllü ise, Adıyaman’ın keşfedilmemiş bir derya olduğunu ve her yerinde bir tarihi bulgunun yer aldığını söyledi.
Vali Mahmut Demirtaş ise, Anadolu’nun en eski yerleşim birimlerinden birisi olan Adıyaman’ın tarih öncesi dönemlere ait buluntuların yanı sıra, Kommagene Uygarlığına ait Nemrut Dağı ören yeri başta olmak üzere il geneline yayılmış 230’un üzerinde tarihi öneme haiz kültür varlıkları ile adeta bir açık hava müzesi konumunda olduğunu belirtti.
DEMİRTAŞ: “BÖLGESEL ETKİLER NEDENİYLE TURİZMDE İSTEDİĞİMİZ YERE GELEMEDİK”
Vali Mahmut Demirtaş, “Çok uğraşarak, çok zaman harcayarak, çok masraf ederek Adıyaman turizmini bugünlere getirdik. Adıyaman gerek kültür turizmi gerekse de inanç turizmi açsından potansiyeli çok yüksek bir ilimizdir. Nereye bakarsanız bakın mutlaka bir tarih vardır. Ancak, hem çevresel hem de bölgesel etkiler nedeniyle turizm alanında istediğimiz seviyeye gelemedik. Üzülerek ifade edeyim ki, turizmde bizim gösterdiğimiz ilgi ve alakayı turizm sektörü temsilcileri de aynı ilgi ve alakayı göstermiş olsaydı bugün çok daha farklı bir noktada olabilirdik. Göreve başladığım günden bugüne Adıyaman’ın turizm potansiyelini tanıtmak amacıyla her yıl turizm fuarlarına mutlaka katılım sağladık. Ankara ile başladığımız tanıtım atağına İstanbul, İzmir ve Bursa’yla devam ettik. Bu etkinliklerin geri dönüşümü çok güzel oldu. Adıyaman’ın turizm potansiyelini tanıtmaya yönelik etkinliklerimiz devam edecektir. Bir taraftan turizmin alt yapısını iyileştirme çalışmalarıyla ilgilenirken, bir taraftan da sosyal etkinliklere ağırlık veriyoruz” dedi.
Turizm Bakanlığı ve Kalkınma Ajansının destekleriyle turizm alanında çok güzel hizmetler gerçekleştirdiklerini dile getiren Vali Mahmut Demirtaş, “Göreve ilk geldiğim günlerde yapımını başladığımız Nemrut Dağına giden Kral Yolu’nu bitirerek 104 kilometrelik yolu 72 kilometreye düşürdük. Bu yolun da hayırlı olmasını diliyorum. Turizmde istediğimiz noktaya gelebilmemiz için çok ciddi anlamda bir performans göstermemiz gerekiyor. Turizmi sadece kamunun yapacağı yatırımlarla ele alamayız. Özel sektörün de mutlaka bu işin içinde olması lazım. Adıyaman’da gerçekleştirmek istediğimiz ama yapamadığımız sadece Tuz Hanı kaldı. Bu önemli değeri il merkezinde mutlaka turizme kazandırılması gerektiğini düşünüyorum. Tuz hanı konusu mahkemeye intikal ettiğinden, inşallah buda olumlu neticelenir ve burayı turizme kazandırırız” diye konuştu.
Turizm Koordinasyon Toplantısı, katılımcıların soru ve düşüncelerinin dinlenmesi ile sona erdi.