ADIYAMAN’DA “ENERJİ HANIM PROJESİ” KONULU KONFERANS
Adıyaman Üniversitesi, Adıyaman Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO), Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB), Kadın Girişimciler Kurulu (KGK), Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) tarafından Üniversite Rektörlük Konferans Salonu’nda “Enerji Hanım Projesi” konulu konferans düzenlendi.
Adıyaman Üniversitesi Öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Mehtap Demir’in organize ettiği konferansa Adıyaman Valisi Mahmut Demirtaş’ın eşleri Beyhan Demirtaş, Adıyaman Vali Yardımcısı Murat Süzen’in eşleri Nuray Süzen, Üniversite Rektörü Prof. Dr. Mustafa Talha Gönüllü’nün eşleri Necla Gönüllü, Adıyaman Emniyet Müdürü Fikret Salmaner’in eşleri Ayşegül Salmaner çeşitli kadın sivil toplum kuruluşu temsilcileri, Üniversite akademik ve idari personeli ve öğrenciler katıldı. Kadın Girişimciler Kurulu Başkan Yardımcısı ve Üniversite Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Mehtap Demir’in açılış konuşması ile başlayan konferans, Kadın Girişimciler Kurulu Başkanı Selda Demirel ve Tiyatro Oyuncusu Şüeda Çil, Enerji Hanım konuşmaları ile devam etti.
Yrd. Doç. Dr. Demir, “Kadını eğitirsek toplum eğitilir. Öncelikle siz değerli hanımları eğitmek istedik. Bu yüzden sizleri buraya toplamaya çalıştık. Başta evlerde olmak üzere ülke genelinde kadınlarımızın enerjiyi verimli kullanmayı öğrenmesi ve bu yolla ev ekonomisine sonra ülke ekonomisine katkı bulunmasını amaçladık” dedi.
Tiyatro oyuncusu ve Enerji Hanım Şüeda Çil ise, sözlerine "Siz buradasınız şu anda evde prizlere kaç fiş takılı?” sorusu ile başladı. Çil, ardından mutfakta bulunan elektrikli eşyaları inceledi. “Enerji Hanım Mutfakta” adlı sunumla anlatan Çil, buzdolabı, fırın gibi mutfak eşyalarında nasıl tasarruf edileceğini şöyle anlattı:
“Yemeklerimizi fırında pişirmeye başlamadan, içindeyken birkaç dakika önce fişi çeksek bile içindeki ısının yemeği pişirmeye devam ettiğini belki de bilmiyorduk. Sizi temin ederim ki bunlara dikkat etmeye başladığımdan beri faturalarımda belirli bir düşüş var. Fırında ön ısıtma yapmak hem benim bütçeme hem de devletimin bütçesine zarar. Mümkün olduğu kadar yemeği fırının içine koyduktan sonra ısıtmaya başlayın. Bulaşık makinesinde 3 bardak için makine çalıştırmak israftır. Birazdan çamaşır makinesi içinde söyleyeceğim ağzına kadar doldurmak zorundayız. Aranızda çeyiz yapan varsa onun için söyleyeyim; A+ hatırlıyor musunuz logoyu? Bir artılı olan var, iki artılı olan var, üç artılı olan var. Ne kadar fazla artısı varsa o kadar enerjiyi verimli kullanıyor demektir. Belki alırken satarken aralarında küçük küçük fiyat oynamaları var ama uzun vadede düşündüğümüzde bu sizin yaptığınız bir iyilik. Beyaz eşyalarınızda ekonomik devirli düşük sıcaklıklı programları kullanın. Çamaşır makinesi içinde aynı şeyi söylüyorum. Çünkü deterjanlar çok kuvvetli. Bu deterjanların yüksek sıcaklıklı suya ihtiyacı yok. Her türlü temizliyor. Filtre ve tahliye kısımlarını da temizlemeyi unutmayın beyaz eşyalarınızın. Çünkü makinenin düğmesine basıp kullanmaya başladığınız zaman bütün derdiniz o makineden fayda sağlamak ama filtre kısmı doluysa tahliye kısmı doluysa leke kalır, verim alamazsınız. Çıkarıyorsunuz bulaşıklar lekeli, hadi bir daha çalıştır. Hiç şakası yok, o bulaşık makinesinin harcadığı enerji, hepsi bizim paramız” dedi.
Konferansın sonunda katılımcılar tiyatro oyuncusu Şüeda Çil ile toplu fotoğraf çektirdiler.