“Karl Dörner Müzesi ve Ev Pansiyonculuğunun Geliştirilmesi” proje hayata geçirildi
“Karl Dörner Müzesi ve Ev Pansiyonculuğunun Geliştirilmesi” proje hayata geçirildi
Kültür ve Turizm Müdürlüğünün “Karl Dörner Müzesi ve Ev Pansiyonculuğunun Geliştirilmesi” projesi ile Adıyaman’da ev pansiyonculuğu geliştirilerek Karl Dörner Müzesi oluşturulacak.
Kültür ve Turizm Müdürlüğü tarafından hazırlanan ve GAP İdaresi Başkanlığı tarafından 700 bin TL’lik proje kabul edildi. Proje kapsamında Nemrut Dağına yakın köyler Damlacık ve Karadut’ta ki pansiyon işletmeciği yapan kişilere ev pansiyonculuğu eğitimi verilmeye başlandı. Turizm uzmanları tarafından bu işletme sahiplerine ve yetkililerine 320 saat eğitim verecek. Eğitimlerde hijyen, kat yönetimi, gıda üretimi, ev pansiyonculuğu ve İngilizce konusunda yaklaşık 2 buçuk ay eğitim alacak.
Adıyaman Kültür ve Turizm Müdürü Mustafa Ekinci, Karl Dörner Adıyaman’da 25 yıl boyunca arkeolojik kazı çalışma yaptığını belirterek, proje ile ilgili bilgi verdi.
Mustafa Ekinci, “1970’lerde Karl Dörner tarafından kısmi restorasyon ve bilimsel çalışma yapılmış olan kalede, günümüzde ise 24 Nisan 2009 tarihinde kalenin restitüsyon, rolöve ve restorasyon projesi ihale edilmiş ve bu proje kurulca onaylanmıştır. 2011 yılında ödenek arayışına girilmiş ve birinci etap için Kültür ve Turizm Bakanlığı’ndan ödenek temin edilerek 2012 yılında iş ihale edilmiş ve birinci etap onarım işi bitirilmiş durumdadır. 2013 yılında birinci etabı restore edilen kale için toplam 1 milyon 358 bin TL harcanmıştır. Yeni Kale, Eski Kahta köyünün güneyinde bulunmaktadır. İlginç mimari yapısı ve tek parça kaya üzerine inşa edilme özelliği ile eşsiz bir mimari yapıdır. Ancak, bölgenin deprem kuşağında olması ve zamanla meydana gelmiş tahribattan dolayı can ve mal güvenliği açısından tehlike arz ettiğinden Kale, ziyaretçilere kapatılmıştır.
Karl Dörner Eski Kahta köyünde ikamet etmiş ve o dönemlerde yaşaması için köyde kendisine bir ev inşa etmiştir. Kemerli ve taş yapı olarak inşa edilmiş olan bu evin üst örtüsünü ahşap ve toprak oluşturmaktadır. Karl Dörner köyden ayrıldıktan sonra şahsına ait olan bu evi Eski Kahta Köyünde doğmuş ancak an itibarıyla İstanbul’da ikamet eden bir vatandaşa terk etmiştir. Taşınmaz şu anda metruk durumdadır.
Karl Dörner kaldığı ev aslına uygun yapılacak ve müze olarak kullanılacak. Burada Karl Dörner’den geriye kalan kazı malzemeleri sergilenecek.
Böylece Nemrut Dağı destinasyonu üzerinde yeni bir cazibe merkezi oluşturulmuş ve bu bölgede yaşayan dar gelirli vatandaşlara bir gelir kaynağı sağlanmış olacaktır” dedi.