Terör En Çok Turizm Sektörünü Vurdu
Doğu ve Güneydoğu’da ki terör olaylarından en fazla etkilenen sektörlerin başında turizm sektörü geliyor.
Doğu ve Güneydoğu’da ki terör olaylarından en fazla etkilenen sektörlerin başında turizm sektörü geliyor.
GAP Turu kapsamında Gaziantep, Adıyaman, Şanlıurfa, Mardin, Antakya, Hasankeyf’i gezmeye gelen yerli ve yabancı turistler son terör olayları nedeniyle neredeyse tüm rezervasyonlarını iptal ettirdi. Otelcisinden lokantacısına, hediyelik eşyacısından küçük esnafa kadar turizm sektöründen faydalanan bir çok iş kolu, terör olayları nedeniyle iş yapamaz hale geldi. Adıyaman’da ki turizmciler, terör olaylarının durmaması ve örgütün koşulsuz silah bırakmaması halinde bölge insanının daha çok zarar göreceğini vurguluyor. Bölgede yaşanan savaşın, en çok bölge insanını etkilediğini belirten turizmciler, Hakkari’de olan bir terör olayının bölgeyi tümden etkilediğinin altını çiziyorlar.
Grant İsias Otel Genel Müdürü İlhan Balcan, yaşanan sıkıntıların 6-7 Ekim Kobani olaylarıyla başladığını belirterek, “Gecen seneki Kobani olaylarından sonra sektörde sıkıntılar yaşanmaya başladı. Yabancı basın, yabancı tur operatörleri bu yılın böyle geçeceğini biliyorlardı. Yabancı tur operatörleri Adana’yı kırmızı hat ilan ederek, bu bölgeye gelmenin sarkıncalı olacağını ifade ediyorlardı.
Her sene EMİT Fuarlarına katıldığımızda beklentilerimizi aşağı yukarı netleştiririz. Bunu zaten acentelerin yaklaşımından biliriz. Bu sene fiyatlar tabandı. Yabancı pazar olmayınca yerli acentelere kaldık. 3-4 tane yerli tur operatörü var. Bunlara mahkum kaldığınızda piyasa zaten sıkıntılı birde fiyat kırımına gidiliyor.
Kobani olaylarıyla başlayan çok büyük bir sıkıntılar yaşadık. Doluluk oranı yüzde 20’lere geriledi. Bu böyle devam edecek gibi gözüküyor. Geçtiğimiz yıllarda biz 1 Eylül’den Ekim sonuna kadar, yetersiz kaldığımız başka otellerden rezervasyon yapıyorduk. Terör artık sadece Hakkari, Şemdinli’yi etkilemiyor. Bölgemizi etkiliyor. İnsanlar bu bölgeyi maalesef tercih etmiyorlar.
Terör olayları öncelikle bizi etkiliyor. Can güvenliğini hissetmediği durumda kimse gezmeye gitmez. İnsanlar daha güvenli bölgeyi tercih ediyor. Şuan Karadeniz Bölgesi, Kapadokya, havalar iyi gittiği için Antalya bölgesi, sahip kesimi hala yüzde yüz kapasiteli çalışıyor.
Bu GAP turu, Gaziantep, Adıyaman, Antakya, Şanlıurfa, Mardin, Hasankeyf’i kapsıyor. İnsanlar sadece Adıyaman için gelip gitmiyor.
Ancak sevindirici taraf şu; ateşkes olur olmaz gelmeyi planladıklarını duymak bizi sevindiriyor. Terör bugün bitse turizm yarın açılacak. Biz bundan dolayı umutluyuz” dedi.
Grant İskender Otel sahibi Mustafa Darbaş ise, turizm sektörünün zor günler geçirdiğini ve böyle giderse işçi çıkarmaya başlayacaklarını belirterek, “Bundan önceki yıllarda aynı dönemde doluluk oranı yüzde 80 ile yüzde 100 arasındaydı. Terör olaylarından sonra doluluk oranımız yüzde 20’lere düştü. Şuan çok kötü durumundayız. Bayram üstü ancak turlar yok. İptaller çok fazla ancak talep hiç yok.
Doğudaki olaylar bizleri çok etkiliyor. Adıyaman’da bir şey olmasa dahi bölgedeki olaylar ilimizi çok etkiliyor. Medyada çıkan haberler bizi çok etkiliyor. GAP Turu bize çok zarar veriyor. Bu bölgeyi kapsadığı için sadece Adıyaman için gelmiyor. Bu olayların bitmesi lazım. Sakin ve huzurlu ortam lazım. Aksi halde turizm canlanmaz. Turizm sektörünün iyi gitmemesi nedeniyle bu dönem ekonomik sıkıntı çekiyoruz. SSK Primlerini yatıramıyoruz, maaşları ödeyemiyoruz. İşçinin maaşını veremeyince işçi çıkarmak zorunda kalacağız” dedi.