ACH

Milletvekili Behçet Yıldırım, sağlık çalışanlarının çalışma koşullarıyla ilgili Sağlık Bakanlığına soru önergesi verdi.

Adıyaman

Milletvekili Behçet Yıldırım, sağlık çalışanlarının çalışma koşullarıyla ilgili Sağlık Bakanlığına soru önergesi verdi.

 Milletvekili Behçet Yıldırım, sağlık çalışanlarının çalışma koşullarıyla ilgili Sağlık Bakanlığına soru önergesi verdi.

Verilen soru önergesinde, “Sağlıkta Dönüşüm Programı sağlığı; tüketime dayalı, hastayı müşteri olarak gören, şiddet doğuran ve can alan bir hale dönüştürmüştür. Bunun ağır sonuçları arasında yer alan kötü çalışma koşulları, çalışma sürelerinin uzun olması, döner sermaye, yoğun iş baskısı, hekimlerden yüksek performans beklentisi, sağlıkta şiddet ve güvencesiz gelecek kaygısı vetüm bunlara bağlı olarak yaşanan yoğun stres hekimlerin yaşamlarına son vermelerine neden olmaktadır. 30-31 Ekim 2017 tarihlerinde; Batman’da görev yapan Kalp ve Damar Hastalıkları Cerrahı Op. Dr. Engin Karakuş, Çukurova Tıp Fakültesi’nden Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Asistanı Dr. Ece Ceyda Güdemek ve Maltepe Üniversitesi Tıp Fakültesi öğrencisi Yağmur Çavuşoğlu intihar ederek yaşamlarına son vermişlerdir.

  Adana Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Balcalı Hastanesinde görev yapan Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Asistanı olarak çalışan Dr. Ece Ceyda Güdemek’in bıraktığı yazılı not ‘’Lanet hastaneler doktorlara yüklenip durmasın’’ şeklindedir. Dr. Ece’nin ailesi hastanede nöbetlerinin 24 saat olduğunu, gece mesaisine gelen Güdemek’in sabah nöbete başlayınca 36 saat çalıştığını ve 12 saatlik aranın ardından 36 saat daha mesai yaptığını ifade etmiştir. İki gün arayla 3 Doktor’un yaşamlarına son vermesi hekimlerin çalışma koşullarının, psikolojik ve fiziksel olarak ne kadar çok yıprandıklarını bir kez daha ortaya çıkarmıştır.

Bu bağlamda;

1- Eğitim yılları, çalışma koşulları, günler ve geceler boyu tutulan nöbetler hekimleri psikolojik ve fiziksel olarak yıprattığını düşünüyor musunuz?

2-  Hekimlerin çalışma koşullarını düzenlemeye yönelik herhangi bir çalışmanız var mı?

 3- Hekimlerinintihar nedeniyle ölüm oranları diğer meslek gruplarına oranı nedir?

4-  Türkiye’de hekimlerin çalışma saatleri, nöbet saatleri, 8 saatte baktıkları hasta sayısı gibi ölçütlerin dünya ortalamalısı oranı nedir?

5-  2017 yılında kaç doktor intihar etmiştir? Kaç doktor öldürülmüştür? Kaç doktor şiddete uğramıştır? Kaç doktor ihraç edilmiştir?

 6-AKP iktidara geldiği günden bugüne poliklinikte bakılan hasta sayıları ve ameliyat sayıları artmış mıdır? Artmış ise ne kadar artmıştır?

7- Hekimlerin nöbet saatleri, haftalık çalışma saatleri, günlük bakmak zorunda olduğu hastası sayıların yoğun ve yorucu olmasının hastalar için risk teşkil ettiğini düşünüyor musunuz?

8-  Sağlıkçılara yönelik bu şiddetin kaynağında, iktidarın sağlık politikalarının yattığını düşünüyor musunuz?” şeklinde soru önergesi verildi.

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.