Suni tohumlama projesi çalışmaları meyvelerini vermeye başladı
Adıyaman’da, “Sosyal Dönüşüm ve Suni Tohumlama Projesi” kapsamında sürdürülen çalışmalar meyvelerini vermeye başladı.
Adıyaman’da, “Sosyal Dönüşüm ve Suni Tohumlama Projesi” kapsamında sürdürülen çalışmalar meyvelerini vermeye başladı.
Adıyaman İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Adil Alan beraberinde Hayvan Sağlığı ve Yetiştiriciliği Şube Müdürü Mehmet Keleş ile birlikte merkeze bağlı Gözebaşı Köyü Karti Mezrası'ndan Hacı Yusuf Reçber, Örenli Mahallesi'nden Ömer Ekici ve Abbas Bağiç'in işletmelerini ziyaret ederek doğmuş olan buzağıları yerinde gördü.
Konu ile ilgili açıklamalarda bulunan İl Müdürü Adil Alan, “Yaklaşık olarak 16- 17 aydan beri ilimiz genelinde bulunan sığır cinsi hayvanlara bu proje kapsamında il ve ilçe müdürlüklerimizde çalışan teknik personel tarafından suni tohumlama yapılmaktadır. Bu projedeki amacımız, ilimizin sosyo-ekonomik gelişmişlik düzeyinin arttırılmasını sağlamak, ilimizde hayvancılığın daha iyi bir yere getirilmesini sağlamak, yerli ırklar ıslah edilip ekonomik değeri yüksek, verimli ırklar elde edilerek, işletme sahiplerinin gelirinin artırılmasına katkı sağlamaktır.
İl Müdürlüğü resmi veteriner hekimleri tarafından il genelinde haftanın yedi günü alo suni tohumlama hattını arayanların büyükbaş hayvanlarının suni tohumlama uygulamalarını gerçekleştiriyoruz. Suni tohumlama uygulama işlemi, 30 TL ücret karşılığında mesafe gözetmeksizin haftanın yedi günü 08.00-17.00 saatleri arasında yapılmaktadır. 2014 yılında ilimiz genelinde yapılan suni tohumlama sayısı 12 bin 312'dir. 2015 yılında projenin uygulanmaya başlamasıyla ilimiz genelinde bu sayı yaklaşık iki katına çıkarak toplam 22 bin 547'e ulaşmıştır. Özel veteriner hekimleri tarafından 11 bin 867 adet suni tohumlama uygulanırken resmi veteriner hekimler tarafından ilimiz genelinden 10 bin 680 adet suni tohumlama uygulaması yapılmıştır. Bu projede ilk yıl hedefimizi kamu olarak 10 bin olarak belirlemiştik ve bu hedefi ilk yılda geçmiş bulunuyoruz. 2016 yılı hedefimiz kamu olarak sığır cinsi büyükbaş hayvanlarda 15 bin adet suni tohumlama uygulamasını yapmaktır.
2014 yılında desteklenen toplam anaç sığır sayısı 6 bin 859 adet ve 2 milyon 312 bin 650 TL iken 2015 yılında proje ile birlikte bu rakam 9 bin 818 adet ve 3 milyon 423 bin 925 TL olarak gerçekleşmiştir.
Bu projenin başarılı olmasıyla birlikte 2016 ve 2017 yıllarında anaç sığır ve buzağı desteklemeleri artarak devam edecektir. Bu projede desteklerini eksik etmeyen Valimize, İpekyolu Kalkınma Ajansına, Adıyaman Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliğine ve bu projenin başarılı olması için sahada çalışan ve emeği geçen herkese teşekkür ediyorum” diye konuştu.