İlkokul mezunu vatandaş deposuz enerji paneli yaptı
İlkokul mezunu vatandaş deposuz enerji paneli yaptı
Adıyaman’da ilkokul mezunu bir esnaf, dört mevsim sıcak su üretimi yapabilen tek parça üniteden oluşan güneş enerji sistemi üreterek patentini aldı.
Su deposu olmayan ve mevcut güneş enerji sisteminden daha verimli ‘dört mevsim sıcak su’ sistemi tek parça üniteden oluşuyor. Türk Patent Enstitüsü'ne yeni nesil güneş enerji sistemi ile başvuran ve yeni ürünün patentini alan esnaf Necip Bağcı, seri üretime geçmek için finansal destek beklediğini söyledi.
İki yıllık AR-GE çalışması yapan Necip Bağcı’nın yaptığı güneş enerjisi diğerleri gibi yer kaplamıyor. Sıcak su ile ısınan yeni nesil güneş enerji sistemi balkon, bahçe ve dış duvarlara monte edilebiliyor.
Necip Bağcı, yeterli bütçenin olmamasından dolayı seri üretime geçemediklerini belirterek, “İki yıl Ar-Ge çalışmam oldu. Bu ürün mevcut güneş enerjilerinden daha kullanışlı, daha performansı yüksük, istenilen yere kurabiliyorsunuz. Balkona, bahçeye, dış cepheye kurulabilir. Mevcut olanlardan yüzde 50 daha erken ısıtıyor. Deposu kendi içinde olup, 180 litre su bulunduruyor. Bu fikir binaların üst katlarına tesisat bırakılmaması ve görüntü kirliliğinden dolayı çıktı. Piyasanın kullanacağı bir sistem ve bu sistemin patentini aldık. Araştırmalarımızda Türkiye’de olmadığını ve Dünyada da bu tür olan başka enerji sistemi yok. İçeriği çok farklı bir sistemdir. Yedi baz sıcak su basıncı var. Eski sistemde basınç yok. Duş konforu yok. Bu güneşle değil suyla ısınıyor. Kışın donma olayı olmuyor. 12 ay güneş gördüğü müddetçe sıcak su alınabilir. Seri üretime geçmemiz için yeterli bütçemiz yok. Finans sorunu yaşıyoruz. AR-GE çalışmalarımız bitti, finansman için yatırımcı bulabilirsek seri üretime geçebiliriz” dedi.