Bizi Tek Tek Öldürüyorlar..!
Bizi Tek Tek Öldürüyorlar..!
Bizi Tek Tek Öldürüyorlar..!
Sınır Tanımayan Gazeteciler’in düzenlendiği raporda 2015 yılında 110 gazeteci öldürüldüüğünü açıkladı.
RSF) 2015 yılında çeşitli nedenlerle 110 gazetecinin öldürüldüğünü açıkladı.Sınır Tanımayan Gazeteciler RFS’nin hazırladığı rapora göre,gazetecilerin üçte biri savaş alanlarında öldürüldü.Raporda yer alan verileri göre, 67 gazeteci habercilik yaptığı sırasında yaşamını yitirdi.Gazetecilerin birçoğunun savaş bölgelerinde cinayette uğradıkları belirtildi.Gazetecilerin en çok sorun yaşadığı ülkeler iç savaşın devam ettiği Irak, Suriye ve Yemen olarak belirtiliyor.
2015’te Charlie Hebdo ve Paris katliamlarının yaşandığı Fransa da en çok gazetecinin öldürüldüğü ülkeler arasında yer alıyor.
Rapora göre Irak ve Suriye’de 9’ar gazeteci 2015’te yaşamını yitirdi. İç savaş sürdüğü Suriye’nin Halep kentinde gazeteciler çatışan muhalif gruplar arasında kalırken, Irak’ın Musul kentinde birçok gazeteci IŞİD tarafından kaçırılarak işkenceye uğradı.
Sınır Tanımayan Gazeteciler RSF’in sözcüsü Britta Hilpert, “Gazeteciler birçok ülkede güç sahiplerini eleştirdiğinde ya da önemli siyasi konuları gündeme getirdiğinde hayatlarını riske atıyor” dedi.
Hindistan ve Meksika
RSF yetkilileri, Hindistan’da suç örgütleri ve bu örgütler ile siyasi bağlantı başta olmak üzere hassa olan konular üzerinde araştırma yapan ve haber hazırlayan gazetecilerin büyük tehlikede içersinde olduğuna dikkat çekildi.
Meksika’nın başkentinde bir foto muhabirinin cinayete kurban gitmesi, ülkede basın mensuplarının gördüğü şiddetin yalnızca Veracruz ve Oaxaca eyaletleriyle sınırlı kalmadığını ortaya koyduğu belirtildi.
Bangladeş’te de bir yılda dört blog yazarının radikal İslamcıların saldırısı sonucu yaşamlarını yitirdikleri belirtildi.
Türkiye
Türkiye’de 2015’te bir gazeteci öldürüldü.
Ünsal Zor, 25 Mart’ta Adımlar dergisine düzenlenen bombalı saldırıda hayatını kaybetmişti.